Αποτύπωση για την εκπόνηση της μελέτης και προσήμανση στο τμήμα Μάραθος - Καρβασαράς των Αγράφων.
Στην τελική καταγραφή του τμήματος Μάραθος - Καρβασαράς προχωρήσαμε το περασμένο τριήμερο στα Άγραφα, με σκοπό την αξιολόγηση της βατότητας του μονοπατιού και την προσήμανση του.
Στην παρέα μας ο πρόεδρος του Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων Θωμάς Νταβαρίνος, με στόχο να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να αντιμετωπίσουμε από κοινού την πρόκληση της αποκατάστασης του εν λόγω μονοπατιού, αλλά και ευρύτερα στη σύνθεση του Pindus Trail στην ενότητα των Ευρυτανικών Αγράφων.
Το μονοπάτι μήκους 6,8χλμ είναι ιστορικής σημασίας, πέρα από βασικός άξονας πεζοπορικής διάσχισης στην κοιλάδα του Μυρισιώτικου ρέματος, που πηγάζει ψηλότερα από τον Μάραθο και εκβάλει στον Αγραφιώτη.
Στο μονοπάτι συναντούμε τα απομεινάρια μιας άλλης εποχής που χρονικά δεν απέχει και πολύ από το σήμερα, όμως οι συνήθειες του κόσμου άλλαξαν με ραγδαίο ρυθμό και οι παραδόσεις αναπαρίστανται στους ερειπωμένους συνοικισμούς.
Μόλις πριν λίγες δεκαετίες ο Μάραθος με τους 10 μαχαλάδες του, που βρίσκονται διάσπαρτοι στον κόρφο της κατάφυτης και απόκρημνης κοιλάδας, αριθμούσε σημαντικό πληθυσμό με έντονη παραγωγική δραστηριότητα.
Τα μονοπάτια βούιζαν από το πήγαινε έλα των ανθρώπων, από το χοροπήδημα των παιδιών και το τραγούδι, από τα πέταλα και τα κυπριά των ζώων.
Όποιος έχει επισκεφτεί τον Μάραθο και την ευρύτερη περιοχή καταλαβαίνει με σχετική ευκολία, πως σε αυτό τον τόπο η αυτονομία και η αυτάρκεια δεν ήταν μόνον επιλογή, αλλά ανάγκη.
Κι όμως οι άνθρωποι κατάφεραν να επιβιώνουν για αιώνες σε αυτά τα μέρη και ήταν περήφανοι για τις πρακτικές που επινόησαν, τις τέχνες και τις παραδόσεις τους.
Η απομόνωση της περιοχής σε συνδυασμό με την ερήμωση με μια πρώτη ματιά, προσδίδει γραφικότητα, όμως πίσω από τους πέτρινους τοίχους υπάρχει αγωνία για το μέλλον και τα φαντάσματα του παρελθόντος.
Μόλις 7 γεναίοι κάτοικοι μένουν στον Μάραθο και 5 στον Καρβασαρά, βρίσκεται κι ένας στον συνοικισμό Παλιοχώρι. Όλοι τους έχουν την επιλογή να φύγουν, αλλά αγαπούν τον τόπο τους και δεν σκέφτονται να τον εγκαταλείψουν, οι μισοί είναι ηλικιωμένοι.
Τους γνωρίσαμε όλους και η ζεστή φιλοξενια τους χαράχτηκε βαθιά στην καρδιά μας, όπως και όλη η ιστορία της γενέτειρας του θρυλικού Κατσαντώνη!