ΔΩΡΕΑ

Στα Δυτικά Βαρδούσια, με την εθελοντική ομάδα Wheeling2Help

Την περασμένη εβδομάδα ταξιδέψαμε στην Αρτοτίνα για την συνέχεια των εργασιών στο δασικό μονοπάτι που συνδέει το χωριό με τα Αρτοτινά Λιβάδια.
Προκειταί για μια παλιά διαδρομή που αναβιώνει και εξυπηρετεί την πιό άμεση προσέγγιση στα λιβάδια του λάκκου κι έπειτα στο διάσελο ανάμεσα στις κορυφές Σούφλες, όπου στοχεύει η χάραξη του μονοπατιού για να συνδεθεί η Αρτοτίνα με τα Μετερίζια και τα καταφύγια των Βαρδουσίων.
 
Σε αυτή την επανάληψη δεν είμασταν μόνοι!
 
Είχαμε την χαρά να φιλοξενούμαστε στο παλιό σχολείο του χωριού μαζί με άλλους 17 συμμετέχοντες από Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Αλβανία, Γουαδελούπη, Κύπρο, Λίβανο, Βέλγιο και Σλοβακία.
Ήταν η 2η μας δράση, ενώ η πρώτη ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο μονοπάτι του Μόρνου. Κάτι καλό ωριμάζει εδώ!
 
Το πρόγραμμα συμπεριλάμβανε 4 ημέρες προσφοράς για την τελική διαμόρφωση ενός τμήματος 2,7χλμ. μέρος του δασικού μονοπατιού, που μεσολαβεί για την σύνδεση της πλατείας του χωριού με τον χωματόδρομο που σύντομα οδηγεί στα Αρτοτινά λιβάδια.
 
Με την προσφορά εργασίας της νεανικής ομάδας εθελοντών, πλησιάσαμε ένα βήμα πιό κοντά στην ολοκλήρωση του ημερήσιου πεζοπορικού τμήματος 18χλμ, που στόχο έχει να συνδέσει την Αρτοτίνα με το διάσελο στις Σούφλες, τα καταφύγια των Βαρδουσίων και τον Αθ. Διάκο (Άνω Μουσουνίτσα).
Δεδομένης της προόδου που έχει γίνει στα δασικά τμήματα της ημερήσιας διαδρομής σε Αρτοτίνα και Αθ. Διάκο, απομένει η σηματοδότηση στο σκέλος της αλπικής ζώνης και η διαμόρφωση του μονοπατιού στην πλαγιά που μεσολαβεί από τα Αρτοτινά λιβάδια ως το διάσελο στις Σούφλες.
 
Στα επόμενα βήματα δεν ανοίγει μόνο η γραμμή διάσχισης στα Βαρδούσια, αλλά όλη η χάραξη από τους Δελφούς μέχρι την Αρτοτίνα, καθώς έτοιμα σε ικανό βαθμό διαμόρφωσης και σήμανσης είναι τα ημερήσια τμήματα διάσχισης:
 
1. Δελφοί - Μονή προφ. Ηλία - Άμφισσα > ανοιχτό τμήμα με προσήμανση στα νεοεισερχόμενα σκέλη / απομένει η τελική σήμανση και κατά τόπους λιγοστές διαμορφώσεις.
2. Άμφισσα - Προσήλιο - Βίνιανη > ανοιχτό τμήμα με καλή βατότητα και τελική σήμανση πορείας.
3. Βίνιανη - Ρεκά - Κτφ Γκιώνας > ανοιχτό τμήμα με καλή βατότητα και τελική σήμανση πορείας.
4. Κτφ Γκιώνας - Βαθιά Λάκκα - Συκιά > ανοιχτό τμήμα με μέτρια προς καλή βατότητα και τελική σήμανση πορείας / απομένουν κατά τόπους μερικές διαμορφώσεις.
5. Συκιά - Κάτω Μουσουνίτσα - Αθ. Διάκος > ανοιχτό τμήμα με καλή βατότητα και τελική σήμανση πορείας / απομένουν ελάχιστα μέτρα διαμόρφωσης.
6. Αθ. Διάκος - Κτφ Βαρδουσίων - Αρτοτίνα > τμήμα σε εξέλιξη με ποσοστό ολοκλήρωσης 65% / απομένουν 1000 μέτρα δασικού + η διαμόρφωση του μονοπατιού από τα Αρτοτινά λιβάδια για τις Σούφλες και η σήμανση στην αλπική ζώνη από το ύψος του Προφ. Ηλία (ξωκλήσι πάνω απ΄τον Αθ. Διάκο) μέχρι τα Αρτοτινά Λιβάδια.
 
 
Ευχαριστούμε και πάλι τον πρόεδρο της Αρτοτίνας και τους εναπομείναντες κάτοικους για την θερμή φιλοξενία στο χωριό με την υπέροχη θέα και τα φορτωμένα φρούτα δέντρα!
Το εθελοντικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των: Γη της Πίνδου, Terra Pindus, Wheeling2Help, Fougaro Artcenter, Anthrax Machines, Vector Brands, Fiskars
 
Τους ευχαριστούμε όλους!