ΔΩΡΕΑ

Σώστε τ` Άγραφα, "Η Καζάρμα να παραμείνει βουνό"

Ακόμη ένα ηχηρό μήνυμα ταξίδεψε πάνω από τα διάσελα, τις χαράδρες και τις κορυφές των Αγράφων για να ακουστεί σε όλη τη χώρα.

Όχι στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Όχι στη βεβήλωση των Αγράφων!

Εκατοντάδες ψυχές ανάστατες από την απειλή που εξαπλώνεται ραγδαία και απροκάλυπτα, συγκεντρώθηκαν από νωρίς να διαμαρτυρυθούν ειρηνικά, συντονίζοντας συμβολικές πορείες ανάβασης σε κορυφές των Αγράφων με την Καζάρμα να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Άθελα του το μάτι φεύγει προς το αιολικό έργο που βέβηλοι εγκατάστησαν στον Τύμπανο, στο γειτονικό διάσελο και δεν χρειάζεται να εξάψει κανείς τη φαντασία του με ένα κακό σενάριο.

Το έργο διαδραματίζεται μπρος τα έντρομα μάτια μας σκιάζοντας τον τόπο, τσακίζοντας την υπερηφάνεια ενός αδάμαστου λαού και όποια προοπτική ανάπτυξης ονειρεύονται οι κάτοικοι και η τοπική αυτοδιοίκηση, που ενεργούν προς μια άλλη κατεύθυνση από αυτή της βιομηχανοποίησης των Αγράφων.

Πως είναι δυνατόν, να βρίσκει τρόπο εφαρμογής μια κομπίνα κουστουμάτων σε βάρος χιλιάδων ανθρώπων και τις ράχες των εμβληματικών βουνών που με τη φυσιογνωμία τους προκάλεσαν δέος σε όλο τον κόσμο; Πόσο προβληματικό κι άδικο, αντί να χαιρόμαστε την επαφή μας με τη φύση να τρέχουμε με πανό διαμαρτυρίας στα διάσελα και τις κορφές;

Ποιός πυροδοτεί κι επικροτεί αυτή την κατάσταση;

Πλημμύρισαν λοιπόν και πάλι τα βουνά από κόσμο, όπως και τα μέσα ενημέρωσης από εικόνες και βίντεο που μαρτυρούν τα γεγονότα και τη δυναμική παρουσία των πεζοπόρων, που δεν πρόκειται να κάνουν πίσω όσο τα Άγραφα και άλλες εμβληματικές και ζωογόνες τοποθεσίες απειλούνται από τα λόμπυ της επιχειρηματικότητας.

Την ίδια στιγμή παράλληλη δράση συνέβει και στο βουνό Ταμπούρι, που υψώνεται μεταξύ των γιαγάντων, Σμόλικα και Γράμου πάνω από τον απειλούμενο Σαραντάπορο, με τους Γιαννιώτες να διαδηλώνουν υπέρ της προστασίας του Πινδαίου περιβάλλοντος στις εσχατιές της Ηπείρου.

Παντού η ίδια ανησυχία ξεσηκώνει τον κόσμο και ευχής έργο θα ήταν τα μηνύματα να πληθαίνουν και να ριζώνουν σε κάθε τόπο, αποβάλλοντας τους κοτσαμπάσηδες από τα βουνά και τα ποτάμια μας.

Το μήνυμα από τα Άγραφα κατάφερε και ταξίδεψε μέσα από δεκάδες συλλογικότητες, ομάδες αυτόνομων πεζοπόρων και τις δημοτικές αρχές Αργιθέας, Αγράφων και Λίμνης Πλαστήρα που ένωσαν τη δύναμη τους για να υπερασπιστούν τη φύση, την ιστορία και τους κάτοικους της ευρύτερης ορεινής περιοχής, που κινδυνεύουν να χάσουν τον λόγο ύπαρξης τους και όποια καλή βιώσιμη προόπτικη για τον τόπο τους.

Έγιναν εκδηλώσεις χαμηλά στη λίμνη Πλαστήρα και στο χωριό Πετρίλο και κοιταχτήκαμε στα μάτια άνθρωποι γνώριμοι και άγνωστοι, που δεν έχουμε ξαναειδωθεί, καθώς είμαστε η γενιά που πρέπει να επωμιστεί τον αγώνα διατήρησης του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος της πανέμορφης αυτής χώρας.

Στις μέρες μας υπάρχει κρίση. Κρίση κοινωνική, οικονομική, περιβαλοντική, ένα σωρό αστοχίες.

Οι άνθρωποι δεν μιλιούνται.. Κομπάζουν, λουφάζουν ή μιλιούνται όταν υπάρχει συμφέρον μέχρι να αδειάσει η δεξαμενή τους ή του άλλου.

Ίσως να ήταν πάντα έτσι, όμως πλέον πληθαίνουμε γρήγορα, επικοινωνούμε με αμεσότητα και ποικιλοτρόπος και αυτό καθορίζει τον τρόπο και την ένταση της αλληλεπίδρασης.

Λαμβάνοντας αυτά τα κριτήρια, θεωρούμε αξιόλογο κάθε γεγονός που φέρνει κοντά τους ανθρώπους και τους παρακινεί να συνεργαστούν για έναν καλό σκοπό. Όταν πρόκειται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δεν χωρά καμία αμφισβήτηση, το γεγονός γίνεται άξιο αναφοράς και διάδοσης, καθώς αρκετοί πολίτες δεν γνωρίζουν τι γίνεται έξω από τον αστικό ιστό και κάπως πρέπει να ενημερωθούν και να πάρουν θέση.

Η προστασία του περιβάλλοντος, μας αφορά όλους✌️